Kuinka monta järjestelmäkäyttökatkoa tai tietoturvaloukkausta yrityksesi kestää?
Jos yrityksesi tiedot menetetään – mistä ne saadaan takaisin, kuka ne palauttaa ja milloin?
Nykyaikainen tietoyhteiskunta ohjaa toimintaa enenevissä määrin erilaisiin pilvipalveluihin ja järjestelmät tuleekin olla saavutettavissa kaikkialta. Pilvipalvelut kuitenkin tuovat mukanaan myös riippuvuuden – mikäli palvelu ei toimi, ei yrityksen liiketoimintakaan toimi. Yritys kärsii käyttökatkoista kohtuuttomasti ja mahdolliset korvaukset rajaantuvat yleensä pilvipalvelun kuukausimaksuun – joka ei kata läheskään yritykselle aiheutuneita kuluja.
Vaikka palvelut olisivat luotettavia, tulee palveluiden sisältö ja riskit ymmärtää, sekä luoda suunnitelma liiketoiminnan turvaamiseksi myös silloin kun palvelut eivät toimi. Tiesitkö esimerkiksi että yrityksien suosituimman tallennusratkaisun Microsoft OneDriven sisältöä ei varmuuskopioida automaattisesti?
Erilaiset tietoturvaloukkaukset yleistyvät myös vauhdilla ja kyberhyökkäyksien kasvu maailmalla on eksponentiaalista. Yrityksien tiedoilla kiristetään, niitä julkaistaan ja tiedoista pyydetään lunnaita. Surullisena esimerkkinä voitaneen pitää laajasti uutisoitua Vastaamo -tapausta jossa kiristys kohdistui suoraan yrityksen asiakkaisiin. Samalla yrityksille asetetut kyberturvallisuuden vaatimukset kiristyvät, kuten lokakuussa 2024 osaksi kansallista lainsäädäntöä tuleva NIS2 -direktiivi myös osoittaa.
Yritykset ovat monesti varautuneet esimerkiksi tulipaloihin – mikäli yrityksen tilat tuhoutuvat, voi ainakin palkanmaksua ja asiakassuhteiden hoitoa jatkaa vaikka etätoimistolta. Tilat ja laitteet on myös yleensä vakuutettu täydeltä arvoltaan. Mutta kuka korvaa jos yrityksen tiedot ja järjestelmät menetetään?
Jutellaanko hetki sinun liiketoimintasi jatkuvuudesta?